Vertailu: Miten rakennusautomaation eri järjestelmät eroavat toisistaan?
- Blogi
Kehityspäällikkö Mikko Vaarala arvioi eri järjestelmien vahvuudet ja soveltuvuudet
Rakennusautomaation merkitys kiinteistöissä kasvaa jatkuvasti. Kasvaneiden energiakulujen aikana on entistä tärkeämpää, että rakennukseen valittava automaatiojärjestelmä tekee kiinteistöön viihtyisän käyttäjäkokemuksen fiksusti ja energiaa säästäen.
Automaatiojärjestelmän tehtävänä on ohjata rakennuksen ilmanvaihtoa, lämmönsäätelyä, valojen toimintaa ja ovien lukitusta.
JIS urakoi tällä hetkellä kolmella eri automaatiojärjestelmällä: Siemensin Desigo-järjestelmällä, Fidelixillä ja Schneider-Electricin Ecostruxurella.
Kehityspäällikkömme Mikko Vaarala kokosi yhteen kunkin automaatiojärjestelmän vahvuudet ja kullekin järjestelmälle soveltuvimmat kohteet. Valitsemalla sopivan järjestelmän kuhunkin kiinteistöön saa automaatiosta parhaan hyödyn irti vuosiksi eteenpäin.
Siemens
Siemens on JIS:n tuorein automaatiojärjestelmäkumppani. Maailmanlaajuisesti tunnettu yritys valmistaa kaikkea kodinkoneista suurten tehtaiden automaatiojärjestelmiin. Siemensin tuotteet ovat olleet markkinoilla jo vuosikymmeniä.
– Siemensin Desigo-järjestelmässä on runsaasti vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Useat isot asiakkaat suosivat Siemensiä, kenties juuri laajan tuoteperheen ja hyvän maineen takia, Vaarala kertoo.
Siemensin erottaa muista automaatiojärjestelmien toimittajista myös kenttälaitteiden valmistaminen itse.
– Siemensillä panostetaan tuotekehitykseen. Siemensin uusin automaatiojärjestelmien tuoteperhe on aiempaa helppokäyttöisempi ja entistä paremmin liitettävissä muihin kiinteistön toimintoihin. Myös käytettävyys paranee jatkuvasti päivitysten myötä.
Vaarala kiittää Siemensiä myös erinomaisesta viestinnästä. Hän kokee, että järjestelmän kanssa on helppo tehdä töitä ja sen grafiikat ovat selkeitä, sillä värejä käytetään näytöillä vain poikkeuksia ja häiriöitä ilmaisemaan. Myös asiakkaille Siemens näyttäytyy selkeänä.
Fidelix
Vertailun järjestelmistä Fidelix on ollut JIS:n valikoimassa pisimpään, vuodesta 2007. Fidelix on yleisin Suomessa käytössä oleva rakennusautomaatiojärjestelmä.
Vaaralan mukaan Fidelix on vakaa ja perinteinen rakennusautomaatiojärjestelmä, joka sopii etenkin pieniin ja keskikokoisiin kohteisiin.
– Järjestelmänä Fidelix on yksinkertainen. Usein sanotaan, että se on ”huoltomiesten suosikki”, koska se on heille tuttu ja helppo. Muita jälkeen Fidelix jää vanhanoloisessa grafiikassa, mutta toisaalta se ajaa asiansa ja on selkeä, Vaarala pohtii.
Fidelix on suurimmaksi osaksi kotimainen ja sen saatavuus on ollut myös pandemia-aikana hyvä. Tietoturvan suhteen taas Schneider ja Siemens menevät Fidelixin ohi.
Schneider-Electric
JIS on ollut Schneiderin partneri vuodesta 2017. Schneiderin Ecostruxure-järjestelmällä on urakoitu JIS:n tähän saakka suurimmat hankkeet.
– Myös lukumäärällisesti hankkeita on tehty viime vuosina eniten Schneiderilla sen erinomaisen hinta-laatusuhteen vuoksi. Järjestelmä on moderni ja vakaa ja sitä kehitetään jatkuvasti, integroitavuus paranee koko ajan, ohjelmointityökalu on helppokäyttöinen. Paljon löytyy kehuttavaa, Vaarala sanoo.
Pienenä miinuksena Schneiderista on mainittava ajoittaiset komponenttien toimitusvaikeudet. Toisaalta Vaarala mainitsee isona plussana järjestelmän analytiikkapalvelun, joka tarjoaa erilaisia mittaristoja, näkymiä sekä tulevaisuudessa ennakoivaa analytiikkaa.
– Hyvä analytiikkapalvelu ja korkea tietoturva ovat nykymaailmassa yhä tärkeämpiä.
Minkä kohteen tekisit mieluiten milläkin järjestelmällä, Mikko Vaarala?
”Fidelixillä tekisin mieluiten vaikkapa kerrostalon, jonka automaatio on selkeä, helppo ja suoraviivainen.
Siemens on parhaimmillaan silloin, kun huonesäätöjä ja erilaisia väylätekniikoita on paljon ja vaaditaan räätälöintiä. Kyseessä voi olla vaikkapa monen rakennuksen joukko.
Schneiderilla syntyy monipuolisesti minkä vain rakennuksen automaatio mutta parhaimmillaan järjestelmä on silloin, kun rakennuksessa on intensiivisesti erilaisia mittareita ja paljon väyläliitoksia.”
Maksuton opas tukee rakennusautomaation ostajaa
Osaava automaatiourakoitsija auttaa löytämään kohteeseen sopivan järjestelmän. Rakennusautomaatiourakoitsijan löytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Miten tilaaja löytää itselleen oikean yhteistyökumppanin?
Kokosimme kokemuksemme ja vinkkimme Rakennusautomaation ostajan oppaaseen.